Hoe maak je een video CV?

video cv maken

Video cv’s zijn hot! Het is een hele leuke manier om je te onderscheiden en bovendien een persoonlijke manier om kort kennis te maken zonder dat het de werkgever heel veel tijd/moeite kost. Met een video CV val je dus sneller op tussen de rest van de sollicitanten en oefen je gelijk jezelf mondeling te ‘verkopen’. Ja, er zijn nog een paar stoffige bedrijven die veranderingen zoals deze raar vinden, dus zorg ervoor dat je even het bedrijf van de vacature checkt.  Ready? Pak je camera, webcam of smartphone erbij en maak met onderstaande tips jouw video CV:

1. Kort, maar krachtig

Waar het in een video CV om draait is je enthousiasme, je voorkomen en beantwoord je de vraag of je echt goed past bij het bedrijf. Hou het wel kort! Laat binnen 1,5 minuut zien waarom jij geschikt bent voor de vacature. Laat alle details van je arbeidsverleden over voor je motivatiebrief of geschreven CV en focus je op zaken die je verhaal uniek maken.

2. Camerapositie

Ga wat dichterbij je camera zitten, zorg ervoor dat je gezicht goed in beeld is, zodat het lijkt dat je in een normaal gesprek zit. Zet je camera op ooghoogte, zet bijvoorbeeld wat boeken onder je laptop of stel een statief in die je camera op de goede hoogte houdt.

3. Daglicht

Het beste licht wat je kan hebben in je video cv is daglicht, probeer je video cv dan ook niet in het donker te maken met een lampje ernaast. Zet je camera zo neer dat je niet in het licht zit te filmen, maar met het licht mee.

4. Audio

Je kan een fantastisch mooi video CV hebben gemaakt, maar zonder goede audio komt je verhaal niet goed over en verlies je de aandacht van de kijker. Je hebt tegenwoordig (externe) microfoons die je bijvoorbeeld kan aansluiten op je smartphone. Zorg voor een omgeving waar nauwelijks lawaai is, zodat je niet je moeder hoort stofzuigen op de achtergrond.

5. Wees jezelf

In een video CV gaat het er echt om dat je laat zien wie je bent en dat kan nog best lastig zijn. Het lijk op het begin wat onnatuurlijk voor de camera, maar oefening baart kunst! Je moet er wat voor over hebben om die droombaan binnen te slepen.